Западните медии коментират номинацията на Мария Габриел за премиер на България.Ако Борисов успее

...
Западните медии коментират номинацията на Мария Габриел за премиер на България.Ако Борисов успее
Коментари Харесай

Западът с ключов коментар за Мария Габриел

Западните медии разясняват номинацията на Мария Габриел за министър председател на България.

Ако Борисов успее да прокара изненадващия си претендент за министър председател в Народното събрание, това ще постави завършек на дългото безвремие в София, отбелязва немското издание " Зюддойче цайтунг ". То напомня, че през април Борисов е спечелил с дребна преднина пред либерално-реформаторската коалиция на " Продължаваме промяната "  и " Демократична България ". Новата проевропейска коалиция обаче не желае да поддържа негово държавно управление, " тъй като го упреква в дълбока обязаност с мафиотски структури ". 
-->

Борисов явно желае да сътвори коалиция с партията на Движение за права и свободи и със социалистите, написа още " Зюддойче цайтунг ". И използва европейски политик като Мария Габриел като жокер. Изданието цитира политолога Даниел Смилов, който няма еднопосочен отговор на въпроса дали този опит на ГЕРБ да сформира държавно управление е откровен или е просто спектакъл.

Борис Попиванов от фондация " Фридрих Еберт "  все отново вижда на хоризонта евроатлантическо държавно управление, което начело с Мария Габриел евентуално ще застане по-ясно на проукраинска и антируска позиция. Но той също по този начин предизвестява, че в уравнението има прекалено много незнайни и че " политическите интриги евентуално ще се проточат през целия май ".



Почти цялата кариера на Габриел е минала в Западна Европа - първо в университет във Франция, а след избирането ѝ в Европейския парламент през 2009 година - като дясноцентристки народен представител, напомня " Файненшъл Таймс ". ГЕРБ я предложиха за еврокомисар преди корупционните кавги и митингите да доведат до рухването на партията от власт, отбелязва още изданието, представено от DW.

Бойко Борисов разгласи, че няма да е министър председател, с цел да стартира договаряния с " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че те отхвърлят партньорство. Двете най-големи партии след ГЕРБ - а именно  " Продължаваме промяната - Демократична България " и проруската крайнодясна партия " Възраждане " - надали ще се коалират с тях, споделя пред изданието Весела Чернева, анализатор в Европейския съвет за външна политика и някогашен консултант на Кирил Петков.

Ако Габриел бъде определена, България ще би трябвало да уточни нов претендент за собствен комисар, отбелязва " Политико ". Не е наложително новият комисар да резервира портфейла на Габриел, а едно такова пренасяне може да докара до рокади в управителния екип на Фон дер Лайен, написа още в публикацията. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР